Hírek #2

SAFE AND SOUND projekt

A program időpontja: 2018.07.29-08.06-ig.

Helyszín: Berettyóújfalu, Jurta házak

Ellátás: Teljes ellátás, a programok a szállás, az utazás és az étkezés is ingyenes

Korosztály: 16-25 év

Résztvevő országok:

  • Magyarország
  • Olaszország
  • Spanyolország
  • Észtország
  • Lengyelország

Program célja:

A különböző médiumokból áramló, hitelesnek számító hírek jelentős része az emberek biztonságával van összefüggésben. A híradókban – legyen szó, akár hazai vagy külföldi híradásról – közbiztonságról, közlekedésbiztonságról, informatikai biztonságról, terrorizmus elleni küzdelemről szóló hírek folynak. Pontosabban ezek hiányáról, hiszen a témák szinte kizárólag negatív előjellel szerepelnek. Lásd: bűnesetek, háborúk, balesetek, hackertámadások, terrorizmus.

Szeretnénk megtudni, hogy Európa különböző országaiból érkező fiataloknak mit jelent a biztonság? Mi számukra a legnagyobb probléma és hogyan lehetne tenni ezek ellen? Célunk felhívni a kortársak és a döntéshozók figyelmét annak érdekében, hogy a következő generációk élete minél kevésbé legyen érintett a bűnesetektől, háborúktól, belesetektől, internetes támadásoktól, terrorizmustól. Sajnos prognosztizálható az elmúlt évek, hónapok történéseit figyelembe véve, hogy a helyzet nem javult, sőt rosszabb lett, legyen szó bármely témával kapcsolatban.

Megvalósulás:

Ifjúsági csereprogramunk témája egy manapság nagyon is aktuális témakört dolgozott fel, a biztonságét. Tudni szerettük volna, hogy a programon résztvevő fiatalok mennyire érzik magukat biztonságban, legyen szó akár közbiztonságról saját országukban, közlekedés és informatikai biztonságról illetve a sajnos igen gyakori terrorfenyegetettségről is. Közösen megvizsgáltuk mit tehetünk saját, családunk, embertársaink biztonságának megőrzése érdekében. Betekintést nyerhettek a rendőrök, tűzoltók munkájába, hiszen kíváncsiak voltunk milyen kép él a fiatalokban pl egy nyomozást, vagy helyszínelést illetően és mi a valóság?

A program helyszíne Berettyóújfalu volt, az 5 országból érkezett 30 fiatal(spanyol, olasz, észt, lengyel , magyar)9 napon keresztül non-formális oktatási módszereket alkalmazva tanult, szerzett új barátokat és hasznos ismereteket, élményeket, a játékok során saját maguk is nyomozókká váltak.

A program az ERASMUS+ támogatásával valósult meg.

Hozzászólások lezárva.